Беконът и шунката водят до белодробни болести
Беконът и шунката водят до белодробни болести / netinfo
Любителите на бекон, шунка, колбаси и кренвирши страдат по-често от хронични бронхити и емфиземи, съобщава електронният сайт “Медновости”, цитиран от БГНЕС.

Учени от Колумбийския университет са анализирали данните на 7352 души, чиято средна възраст е 64,5 години. Всички участници в изследването са отговорили на анкета, която е включвала въпроси свързани с техните хранителни навици.

Установено е, че хората, които консумират месни продукти 14 и повече пъти месечно, боледуват 78% по-често от хронични белодробни болести, отколкото другите. Ако месните продукти присъстват от 5 до 13 пъти месечно, вероятността от развиването на такива болести е 50%.

“Месните продукти съдържат висока концентрация на нитрати, които се добавят към месото в качеството на консерванти, антимикробни средства или за цвят. Нитратите могат да увредят белите дробове”, констатират авторите на изследването. Резултатите ще бъдат публикувани в списанието American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.