Бебе мамут открито в Русия
Бебе мамут открито в Русия / снимка: БГНЕС

Бебе мамут в изключително добро състояние е открито на полуостров Ямал, в северната част на Русия. Това заяви заместник-директорката на музея „Шемановски” в Салехард.

"Останките са открити в река Юрибей, на полуостров Ямал. Бебето мамут е изключително добре запазено. Уникално е. Друго такова в света няма", заяви Наталия Федорова, пише БГНЕС.

Животното е открито в средата на май от местното население. То е замръзнало около 10 000 години след смъртта си, обясни още Федорова. Сега предстои да бъде създадена комисия от палеонтолози, която да проучи останките.

"Животното е напълно запазено. Очите му са затворени, защото е мъртво, но ушите му, хоботът, всичко е там", допълни още Федорова.

Тя обясни, че след като тялото е замръзнало, ще бъде съхранявано в хладилник, при специални условия. Малкото е високо 1,75 метра и все още не е ясно дали става въпрос за женско или мъжко мамутче. Това е третият млад мамут, откриван в Русия. Преди около 20 години в същия район бяха намерени останките на 3 или 4-месечно бебе.