Бащите виновни за напълняването на децата
Бащите виновни за напълняването на децата / netinfo

Бащите, а не майките имат по-голяма вина за напълняването на децата – това показват резултатите от проучване на Центъра за изследване здравето на децата в Мелбърн, пише БГНЕС.

Проучването е обхванало 5 000 деца на възраст от четири до пет години. Акцентирано е върху два фактора: бодимасиндекса на децата и определянето на доминиращата роля на майката или на бащата във възпитанието на децата.

Така било установено, че бащите били по-склонни да разрешават на децата си много неща, в частност прекаляване с храната, без да им поставят определени граници на поведение.

Именно при тези родители рискът от наднормено тегло още в ранна детска възраст бил значително повишен. За изненада на изследователите подобни тенденции не били забелязани във възпитателните методи на майките – при тях не се регистрирала статистическа зависимост по отношение на телесното тегло на децата.

Резултатите показват, че борбата със затлъстяването при малките трябва да започне от семейството, обяснява професор Мелиса Уейк, ръководител на проучването.

Повлиявайки начина на възпитание на децата, до голяма степен може да се предотврати прекомерното им напълняване. По този начин децата ще са по-здрави не само физически, но и психически.

Затлъстяването е един от основните проблеми в детската възраст в световен мащаб. Само в рамките на няколко години броят на децата с наднормено тегло се е повишил драстично.

Освен това все по-често се наблюдава корелацията, че ако родителите са пълни, то в 60% от случаите и самите деца ще са с наднормено тегло.

Затлъстяването е основен рисков фактор за възникването на голям брой заболявания, не само при възрастните, но и при децата.