Бащата на Рамбо кандидатства за българско гражданство
Бащата на Рамбо кандидатства за българско гражданство / Guliver/Getty Images

Холивудската легенда Тед Кочев кандидатства пред българските власти в Лос Анджелис за получаване на българско гражданство. Знаменитият режисьор с канадски и американски паспорт се надява в най-скоро време да се сдобие и с български, съобщават от СФФ.

84-годишният режисьор на "Рамбо: Първа кръв" и носител на "Златна мечка" е роден в Торонто в семейството на български емигранти.

"Аз съм българин - и винаги съм се чувствал така. Израснал съм в българско семейство, макар и далеч от България", казва режисьорът. За него е важна връзката с корените, цени безкрайно спомените от детството си и в последната година е фокусирал вниманието си върху своите мемоари.

"Ръкописът вече е завършен и очаквам тази книга, върху която сериозно, дълго и усърдно работих, да излезе от печат през ноември", отбелязва кинематографистът.

Сега Тед Кочев работи върху опресняване на спомените си по български език. През март ще гостува в София заедно със съпругата си, две от децата си и със своя племенник, който - по думите на режисьора - говори български много добре. Киноманите в София, Пловдив и Варна ще имат шанс да се срещнат с Кочев във фестивалните дни през март.

Режисьорът с български корени е сред големите имена в Холивуд. Носител е на "Златна мечка" в Берлин, има две номинации за "Златна палма" в Кан и една за "Оскар".

На официалното откриване на 20-ия "София филм фест" на 10 март Тед Кочев ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към света на киноизкуството.