"Барбенхаймер" не просто проработи, а се превърна в злато. Подхранваната от социалните мрежи комбинация между филма на Грета Гъруиг "Барби" и "Опенхаймер" на Кристофър Нолан върна рекорден брой зрители в киносалоните този уикенд, като значително надхвърли прогнозите и даде искрица надежда на изоставащия кинобизнес на фона на стачките в Холивуд, съобщи Асошиейтед прес.

„Барби“ изстрелва Марго Роби на върха на най-високоплатените актриси

"Барби" зае първото място със 155 млн. долара от продажби на билети от кината в Северна Америка, като изпревари "Супер Марио Bros.: Филмът“ като най-голямия дебют за годината и подобри рекорда за първи уикенд за филм, режисиран от жена. "Опенхаймер" също надмина очакванията, като събра 80,5 млн. долара в САЩ и Канада, отбелязвайки най-големия дебют на Нолан, различен от този за Батман, и един от най-добрите стартове за биографична драма.

Това е и първият случай, в който един филм дебютира с повече от 100 млн. долара, а друг с повече от 80 млн. долара в един и същи уикенд. Вероятно ще се окаже, че това е четвъртият най-голям боксофис уикенд за всички времена с общо над 300 милиона долара.

И "Барби", и "Опенхаймер" получиха добри оценки от кинокритиците, съответно 90% и 94% на сайта Ротън томатоус, а зрителите дадоха на двата филма оценка А в Синемаскоър. "Барби" и "Опенхаймер" бяха последните продукции от календара за 2023 г., които получиха масиран глобален маркетинг. Без филмови звезди, които да рекламират филмите им, студиата започнаха да отлагат някои премиери.

Филмите през 2023 г., които очакваме с нетърпение

Жертва на този успех беше "Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа", който въпреки добрите отзиви и добрия премиерен уикенд слезе на четвърто място в бокс-офис класацията на Северна Америка с приходи от 19,5 милиона долара. Той беше изместен и от "Звукът на свободата", който зае третото място с 20,5 милиона долара.

На пето място в бокс-офис класацията на Северна Америка е "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" с 6,7 милиона долара. Шести е хорърът "Коварен капан: Червената врата" с 6,5 милиона долара.
Христина Терзиева/БТА