Не само по света, но у нас има големи и дръзки обири, извършени от интелигентни престъпници.  Те дори са достойни за холивудски филм. Много от тях и до днес са неразкрити. Вижте ги:

1. 365 хил. лв за 120 секунди

Само 120 секунди отнема отварянето на служебния вход на софийския офис на ПроКредит Банк в Младост. Обирът е извършен през нощта на 22 март 2005 г. От двете каси са задигнати долари, евро и левове. Крадците изключват алармата, срязват кабелите на СОТ, облепват камерите и датчиците с тиксо, и отварят касите с флекс. После разбиват една от тръбите на канализацията и разсипват кофа латекс, за да заличат следите си. Обирът остава неразкрит.

2. 1 милион лева от клон на ОББ в Ботевград

През нощта на 8 февруари 2005 г. маскирани крадци за секунди обезвреждат охранителната система. След това необезпокоявани обират над 1 млн. лв от около 40 частни сейфа в трезора на банката. В банката не е имало жива охрана през нощта, така че служителите разбират за обира едва на сутринта. Крадците разсипват червен пипер по пода, за да не бъдат надушени от полицейски кучета. Обирът остава неразкрит.

кражба
ThinkStock/Getty Images

3. 1.5 млн. лв. от инкасо автомобил

На 28 февруари 2007 г. крадци задигат валута, пари и злато на обща стойност над 1.5 млн. лв. от инкасовия автомобил на Първа инвестиционна банка. Бронираният инкасов автомобил паркира пред Техномаркет Европа в столичния квартал Божурище. Двамата охранители излизат, заключват и влизат в магазина, за да вземат оборота. Крадците дебнат на паркинга и за секунди разбиват ключалката. Задигат две чанти с пари. При опита да отмъкнат и трета биват забелязани и охранителите откриват огън по крадците. Бандитът зарязва чантата, качва се в голфа и успява да избяга заедно с партньора си. По-късно колата е открита опожарена, а от крадците няма и следа.

Вижте най-големите обири в света

4. 2.5 милиона в серия от дискретни банкови обири

През 2005 г. започват серия банкови кражби в работно време и в присъствието на охранители, без никакви видими следи. Престъпленията се установяват със закъснение от по няколко дни. По изчисления на специалистите тук говорим за щети в размер на най-малко 2.5 млн. лв.

Бандитите отварят личните сейфове с подправени ключове. За това свидетелства откритият по ключалките парафин. Крадецът наема собствен сейф и докато е сам в помещението, както тогава позволява правилото за личната тайна, прави отливки от ключалките на околните сейфове. След тези случаи редът за ползване на сейфове е променен. Това е единственото разкрито престъпление в класацията, но в крайна сметка извършителят е пуснат под гаранция от 5 хил. лв.

5. 7 милиона от софийски клон на банка Биохим

В ранните часове на 24 март 2004 г. група маскирани мъже обират софийски клон на банка Биохим. Крадците проникват през тунел, който е свързан с мазетата на прилепения към банката блок и пробиват дупка в пода на банката, който е изграден от около 40 см железобетон. После елиминират датчиците на охранителната система и разбиват 41 сейфа от общо 600-те. Те задигат вещи и банкноти на стойност около 7 млн. лв. На излизане те покриват земята с червен пипер, за да заличат следите и изсипват цял чувал с чужди косми, събрани от фризьорски салони. За още по-сигурно те разбиват и тръба на канализацията и наводняват помещенията. Обирът остава неразкрит.

Американка обира банка, докато детето й я чака в таксито

6. 16 милиона от калоферския клон на Хебросбанк

На 1 юни 1998 г., минути след края на обедната почивка, трима мъже и една жена, нахлуват въоръжени с калашници в Хебросбанк, в гр. Калофер. Грабителите са облечени с дълги до земята черни шлифери и носят маски на лицата си. Двама от крадците насочват автоматите си Kалашников към служителките зад гишетата и ги принуждават да легнат по очи. Пазачът на банката е обезоръжен и проснат на земята. Крадците прибират в сак всичките налични 16 млн. лв. от касата на трезора, след бягат с паркирания пред входа на сградата бял автомобил. Обирът остава неразкрит.

Куриозен банков обир: Крадецът се съблече и започна да хвърля банкноти (ВИДЕО)

7. 40 млн лева от обществен трезор

На 2 май 2011 г. от трезора на столичния бул. „Евлоги Георгиев“ са ограбени около 40 млн. лева. Това е най-големият обир в България на всички времена до момента.

Много от действащите прокурори и съдии тогава имали сейфове чрез подставени лица в един от най-големите трезори у нас. Ударът на обирджиите започнал минути след 1 часа в нощта срещу понеделник, когато двама добре облечени мъже звъннали на звънеца на денонощния трезор. Очевидно било, че бандитите са добре запознати как се влиза в помещенията и щом охранителят се обадил отвътре му казали, че са клиенти. След като гардът натиснал бутона за отваряне на вратата, бил повален на земята и завързан. После принудили 57-годишния пазач да се обади на колегата си от подземието с касетките и да му каже кодовата дума:“Отвори!“. Пътят към подземието с 1000 сейфа бил чист. Останало е само да неутрализират втория пазач, след което се заели с опразването на касетките.

Полицията смята, че в подземието към бандата са се присъединили още 3-ма човека. Общия брой на престъпниците заедно със шофьорите е бил 10 души.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук