Бактериите предпочитат женските ръце
Бактериите предпочитат женските ръце / снимка: БГНЕС

Женските ръце имат много повече бактерии от мъжките ръце. И по едните и по другите обаче има много повече микро-организми, отколкото се смяташе досега. Това се казва в изследване на университета в Колорадо, цитирано от БГНЕС.

Използвайки нова технология при прегледите учените от Университета са достигнали до заключението, че в една ръка има поне 150 различни бактерии. При прегледите на 100 пациенти (мъже и жени) те са идентифицирали над 4700 бактерии. "Съществуването на толкова голям брой бактерии по ръцете е истинска изненада за нас, както и фактът, че по женските ръце има много повече бактерии, отколкото върху тези на мъжете", се казва в заключението на американските учени.

Според тях факторът Ph има голяма роля при създаването на различните бактерии по женските ръце и поради тази причина мъжете имат много често кожа с по-голяма киселина. Предишни изследвания показаха, че там, където има по-голяма киселинност на кожата, бактериите са много по-малко. Това нещо според учените е свързано и с изпотяването – мъжете и жените се изпотяват различно.

В изследването се подчертава, че жените използват повече хидратантни кремове от мъжете, което по всяка вероятност е и една от причините за по-големия брой микроорганизми. Дебелината на кожата и хормоните също влияят върху броя на бактериите по ръцете. Честото миене на ръцете не намалява броя на бактериите. "По-голямата част от бактериите по нашите ръце не са патогенни и имат защитна функция срещу инвазията на патогенните организми", е станало ясно още от изследването.