Бабите обичали повече дъщерите на синовете си
Бабите обичали повече дъщерите на синовете си / www.sxc.hu

Бабите са програмирани да предпочитат дъщерите на синовете си пред останалите си внуци, открили учените. Изследване, публикувано във вестник Proceedings of the Royal Society, показва, че любовта на бабата към внуците й отчасти е закодирана в нейното ДНК.

Учени от Кеймбриджкия университет установили, че бабите имат повече общи гени с дъщерите на синовете си, а по-малко със синовете на своите синове. Отнесено към британското кралско семейство, това означава, че дъщерите на принц Андрю Беатрис и Южени би трябвало по-лесно да спечелят любовта на кралицата от синовете на принц Чарлз Уилям и Хари, пише БГНЕС.

Учените използвали най-напред законите на наследяването, за да установят, че жената и децата на нейните деца имат генетично сходство и открили, че една четвърт от гените на бабата и на внука са еднакви. Но разликите в начина на предаване от поколение на поколение на гените от X хромозомата означават, че някои внуци имат дори повече сходни гени с баба си.

Една жена предава около 31% от гените си на дъщерите на сина си и едва 27% - на синовете на сина си. Децата на дъщерите са по средата, като и двата пола споделят около 25% от гените на бабата. Данните са получени при анализирането на седем общества от цял свят от 17 до 21 век.