Бабата на Дакота Джонсън обвини Алфред Хичкок в сексуален тормоз
Бабата на Дакота Джонсън обвини Алфред Хичкок в сексуален тормоз / Guliver/Getty Images

Актрисата от САЩ Типи Хедрън описва случаи, при които е била жертва на сексуален тормоз от страна на прочутия британски режисьор Алфред Хичкок, в новата си автобиографична книга, предаде Ройтерс.

Автобиографията "Типи" излиза днес на книжния пазар. Книгата документира възхода на Хедрън от модел до филмова звезда и "хичкокова блондинка", след като режисьорът я забелязва в реклама и я избира за главната роля в хитовия трилър "Птиците" (1963). Лентата е смятана за един от най-добрите хоръри в американското кино.

Историята на "краля на ужаса" Алфред Хичкок

Книгата на 86-годишната Типи Хедрън - майка на актрисата Мелани Грифит и баба на звездата от "Петдесет нюанса сиво" Дакота Джонсън, предлага рядко описание от първо лице на "майстора на съспенса" Алфред Хичкок, което рязко контрастира с имиджа му на скромен английски джентълмен с добри маниери.

Ролята на Дакота Джонсън в "50 нюанса сиво" доведе до семейна вражда

Портретът, обрисуван от Хедрън, е на влиятелен кинодеец, неконтролируемо обсебен от блондинките, изпълняващи главни роли във филмите му.

Типи Хедрън разказва за нежеланите опити за сближаване, които режисьорът прави по време на изтощителните за нея шестмесечни снимки на филма "Птиците" през 1962 г. Един от тях се случва на задната седалка на лимузина, с която Хичкок и Хедрън пътуват към хотела й.

"Без никакво предупреждение той се нахвърли върху мен и се опита да ме целуне", пише актрисата. В случая Типи Хедрън изблъсква режисьора и слиза от автомобила.

Моментът на разрива идва през 1964 г., когато Хедрън работи за втори път с Хичкок над филма "Марни" и отново става жертва на негово посегателство. "Той внезапно ме сграбчи и опипа. Беше сексуално, перверзно, грозно, шокиращо и отблъскващо", пише актрисата. В отговор на изявеното й желание да прекрати договора си - нещо, което прави още в същия ден, режисьорът я заплашва, че ще провали кариерата й.

"Беше в началото на 60-години на миналия век. Тогава не съществуваха понятията сексуален тормоз и преследване. Освен това Алфред Хичкок беше една от суперзвездите на "Юнивърсъл", а аз бях просто блондинката-модел, която той е спасил от неизвестност. Кой от нас беше по-ценен за студиото? Той или аз?", пише Хедрън.

Преживяванията на актрисата с режисьора са претворени във филма "Момичето" (2012) на телевизия HBO. В образа на младата Типи Хедрън, обучавана, манипулирана и измъчвана от Алфред Хичкок, се превъпръщава британската актриса Сиена Милър. Лентата пресъздава инцидента в лимузината и показва как Хедрън прекратява договора си, когато Хичкок пожелава тя да бъде постоянно на негово "сексуално разположение".

Източник: БТА