б
б / iStock
Кулинарно пътешествие назад във времето с вкус на детство

Мирис на печена чушка, бълбукаща леща на печката, парещо прясно мляко с коричка отгоре… Ако и на теб тези аромати връщат спомени за детството – добре дошъл в нашето кулинарно пътуване към забравените рецепти от бабината тетрадка.

В епохата на фюжън кухня и експресни вечери, понякога най-голямото удоволствие се крие в простите, истинските неща. А какво по-истинско от храната, с която са ни отгледали?

🥟 1. Трапезна баница с лапад или коприва

Не със спанак, а с лапад – както баба го наричаше „пролетен буркан“. Завита на ръка, с домашно точени кори и кисело мляко с щипка сода.

🍲 2. Манджа от леща с резенче сланина

Леща, която къкри на тих огън, с много морков, чесън и чубрица. Без кренвирш. С парченце препечен хляб и люта чушка – обяд като в стар филм.

iStock

🍯 3. Мляко с ориз (но не като от магазина)

Варено с много търпение, ванилия и задължително с канела отгоре. Подава се студено, в порцеланова купичка.

🥬 4. Варено зеле с царевично брашно

Скромно ястие, което обаче има неподражаем вкус. Запържен лук, зеле, щипка червен пипер и царевично брашно за сгъстяване. Без месо, без претенции, но с душа.

🧁 5. Захаринки

Онези бабини сладки, които хрупат леко отвън, но се топят в устата. Правят се с мас или масло, поръсват се с пудра захар и се пазят в метална кутия (макар никога да не стоят дълго).

iStock

💬 Защо да ги върнем обратно?

Тези рецепти не са просто храна – те са културна памет. Всяка миризма и вкус отваря врата към време, в което всичко изглеждаше по-бавно, по-спокойно и по-чисто.

А баба казваше: „Храни тялото с каквото имаш, но душата – с любов.“