/ ThinkStock/Getty Images
Американският режисьор и сценарист Лили Уашовски, която създаде филмите „Матрицата“ със сестра си Лана, в интервю за филмовия канал Netflix потвърди теорията на феновете, че тяхната научнофантастична трилогия е посветена на транссексуалните хора, пише в. „Independent”.

Откакто сестрите Уашовски написаха и режисираха хитовата поредица „Матрицата” между 2012 и 2016 г., много фенове на франчайзинга започнаха да търсят всякакви метафори, свързани с транссексуалността в екшън филмите.

Сред по-популярните версии е идеята, че тревожността, която изпитва Нео (Киану Рийвс), докато се бори със собствения си ум, всъщност е метафора за „полова дисфория“. А известното „червено хапче“, което позволява на главния герой да вижда реалността такава, каквато е, се свързва с хормонална терапия.
Сега Лили Уашовски потвърди всичко това и обясни, че първоначалното им намерение е било филмът да бъде „алегория за половата идентичност“.

"Радвам се, че много хора забелязаха всичко това. В крайна сметка това беше нашата идея. Но когато филмите излязоха, светът не беше готов да приеме подобен план", коментира режисьорът.
БГНЕС