Автомобилните гуми стават електронни
Автомобилните гуми стават електронни / снимка: ProntoSofia

Електрониката навлиза и в автомобилните гуми. С нейна помощ те ще станат по-сигурни и по-добре функциониращи.

Според Маурицио Бойоки, шеф на отдела за изследвания на италианската компания за автомобилни гуми Pirelli, електронни сензори в гумите ще предават информация за тях на компютъра, който е разположен на таблото на колата. Сензорът ще информира моментално за коефициента на търкане на гумите, както и за положението на пътя, по който минава автомобилът, съобщи вестник „Кориере дела сера“.

По този начин ще могат да функционират по-добре всички системи в колата - Esp, Abs и др.

Този вид сигнали се получават в момента чрез звуковите колела на системите Abs, които дават информация за триенето на гумите чрез търкалянето им по пътя.

С помощта на сензорите обаче системите, надзираващи за сигурността и стабилността на автомобила, ще получават предварителен сигнал. Или с други думи, с помощта на новите сензори гумите ще се превърнат в „интелигентни“.

Във вътрешността на сензора има измервателно устройство за напрежението и за температурата, както и такова за измерване на изминатите километри и за използването на гумите, съобщава ProntoSofia.

„Сърцето“ на сензора е серията от устройства за измерване на вътрешните „усилия“, извършвани от гумите. След това, с помощта на радиопредавателно и на радиоприемно устройство информацията се изпраща на компютъра на автомобила.

Във вътрешността на сензора има и микрогенератор на ток, който се зарежда посредством движението на гумите и вибрациите на цялата система. По този начин той служи и като батерия на чипа.

Сензорът има форма на паралелепипед с размери 1см, 1 см и 0,7 см. Лансирането на новото изобретение на пазара се очаква през 2012-2013 година.