Ако искате да прогоните глада между закуската и обяда, добавете авокадо към менюто си, препоръчват специалистите.
Яденето на половин авокадо преди обедната почивка стимулира чувството за ситост и в същото време е много полезно за организма. Плодът влияе на апетита, но и действа благоприятно върху кръвната захар.
Учените изследвали 26 здрави, но с наднормено тегло доброволци. Те установили, че при тези от тях, които добавили половин авокадо преди обяда си, желанието за ядене намаляло с до 40% в следващите три часа.
С 28% пък намалява желанието да се нахраните в следващите пет часа, пише БГНЕС.
"Чувството за ситост е важен фактор за регулиране на теглото. Хората, които се чувстват по-дълго заситени след закуска е по-малко вероятно да преядат след това", обясни диетологът Джоан Сабат от университета Лома Линда в Калифорния.
Тя подчертава, че авокадото увеличава калориите и въглехидратите, които поемаме, но не влияе върху кръвната захар, което се наблюдава при обилния обяд.