Август рисков за бременните
Август рисков за бременните / netinfo
Учени определят месец август като рисков за жените в напреднала бременност заради тенденцията именно през този месец да стават най-много преждевременни раждания, предупреди главния асистент в клиниката по Неонатология на СБЛАГ "Майчин дом" Анета Попиванова.

За учените все още не са окончателно ясни причините за тази тенденция, но сред по-известните теории, това се дължи на промяната в слънчевата активност. Обикновено бебета, заченати през зимата, се раждат през август. Това означава, че те са били в утробата, когато храненето на майката е било по-оскъдно и това също е сред допълнителните фактори за рисковите бременности през този летен месец, каза д-р Попиванова.

Първите симптоми, по които може да се разбере дали бебето е било прегрято, са неспокойствие, плачливост, раздразнителност и сънливост, каза неонатологът. По-големите деца се оплакват от главоболие, а юношите - от световъртеж. Д-р Попиванова съветва при такива симптоми родителите да премерят температурата на детето и , ако тя е повишена, да се консултират с лекар. Ако детето е било на разходка, то не бива да бъде внасяно в много студено помещение, нито да бъде обливано със студена вода.

За всички деца е препоръчително да консумират повече течности - предимно вода, а бебетата до една година не бива да се захранват с нови храни. Най-опасните часове за децата са между 11.00 и 16.00 ч.