Аватар спечели Златен глобус за най-добър драматичен филм
Аватар спечели Златен глобус за най-добър драматичен филм / снимки: Reuters

Високотехнологичният научнофантастичен епос на режисьора Джеймс Камерън "Аватар" спечели престижната награда "Златен глобус" за най-добър драматичен филм, съобщи Асошиейтед прес. Лентата спечели на Камерън и наградата за най-добър режисьор. Аватар надделя в битка с филмите "Гадни копилета", "Войната е опиат", "Високо в небето" и "Прешъс".

Призът за най-добър мюзикъл или комедия взе "Последният ергенски запой". "Златен глобус" за най-добра мъжка роля в драматичен филм получи Джеф Бриджис за "Лудо сърце", а Сандра Бълок взе наградата за най-добра драматична актриса за ролята си във филма "Сляпата страна".

Като най-добър актьор в мюзикъл или комедия беше отличен Робърт Дауни младши за ролята си в "Шерлок Холмс".

"Аватар" спечели "Златен глобус" за найдобър драматичен филм
netinfo

Германската продукция "Бялата лента" беше наградена за най-добър чуждоезичен филм. Призът за най-добра анимация беше присъден на "В небето", а наградата за най-добър сценарий взеха Джейсън Райтман и Шелдън Търнър за филма "Високо в небето".    

Джеймс Камерън получи "Златен глобус" за най-добър режисьор за научнофантастичния си епос "Аватар", който гони по петите предишния му блокбъстър "Титаник" от 1997 г., който счупи рекорда за най-големи печалби и събра 87 награди, сред които 11 статуетки "Оскар", по данни на imdb.com.

"Аватар" спечели "Златен глобус" за найдобър драматичен филм
netinfo

На режисьора Мартин Скорсезе бе присъдена наградата "Сесил Б. де Мил" за цялостно творчество. Тя беше обявена от двама от актьорите, които играят най-често в неговите филми - Робърт Де Ниро и Леонардо Ди Каприо. Скорсезе е носител на два златни глобуса за режисура за филмите "От другата страна" и "Бандите на Ню Йорк", и е номиниран още шест пъти за престижния приз.

Мерил Стрийп спечели "Златен глобус" за най-добра женска роля в мюзикъл или комедия за участието си в лентата "Джули и Джулия", съобщиха ДПА и Асошиейтед прес. В тази категория Стрийп се бореше със Сандра Бълок за ролята й в романтичната комедия "Предложението" и със себе си в "Сложно е".

"Аватар" спечели "Златен глобус" за найдобър драматичен филм
netinfo

Наградата за най-добра мъжка роля в телевизионна драма получи Майкъл Хол за "Декстър", а призът за най-добра женска роля в същата категория бе присъден на Джулиана Маргулис за "Добрата съпруга".

Наградата за най-добър чуждоезичен филм взе германската продукция "Бялата лента", в която се разказват странни случки в малко селце в навечерието на Първата световна война.

"Аватар" спечели "Златен глобус" за найдобър драматичен филм
netinfo

"Златният глобус" за най-добра телевизионна драма взе "Mad Men", описващ живота на мъжете и жените, работещи в престижна рекламна агенция в Ню Йорк. Алек Болдуин взе приза за най-добра мъжка роля в телевизионна комедия "30 Rock".

Актрисата Моник спечели награда "Златен глобус" за най-добра женска поддържаща роля в драмата "Прешъс", съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Слабоизвестната тъмнокожа актриса победи в категория, в която се конкурираше със звезди като Пенелопе Крус и Джулиан Мур. 

"Аватар" спечели "Златен глобус" за найдобър драматичен филм
netinfo

Противно на репутацията си на комедийна актриса в "Прешъс" тя влиза в ролята на майка насилник. Наградата за най-добра актриса в телевизионна комедия или мюзикъл спечели Тони Колет с участието си в програмата "Съединените щати Тара", пише БТА. Отличието за най-добър анимационен филм взе "В небето".

Много от звездите, които пристигнаха на церемонията в хотел "Бевърли Хилтън" в богаташкия калифорнийски град Бевърли Хилс, бяха закачили на дрехите си панделки с жълт, син и червен цвят в знак на съпричастност към жертвите на земетресението в Хаити.

"Златните глобуси" са смятани за ориентир за наградите "Оскар".  За разлика от наградите "Оскар" обаче, "Златен глобус" за най-добър филм се присъжда в две категории - за мюзикъл или комедия и за драма. 105 драми и 68 комедии или мюзикъли, както и 15 анимационни ленти участваха в надпреварата за номинациите.