/ iStock/Getty Images
Астрономи обявиха, че са открили най-доброто доказателство за черна дупка "средна категория", каквато досега липсваше в инвентара им, съобщиха АФП и Ройтерс.

Черната дупка е в звездния куп Омега Кентавър - най-големия в Млечния път, на около 18 000 светлинни години от Земята.
Във вселената има много черни дупки, някои от които свръхмасивни в сърцето на галактики, други образували се при колапса на звезди. Търсенето на такъв обект "средна категория" досега беше неуспешно.  

Астрономите са забелязали "нещо любопитно" в центъра на звездния куп, състоящ се от около десет милиона звезди, обяснява Максимилиан

Хеберле, докторант в германския Институт по астрономия "Макс Планк" пред АФП. Седем от звездите са се движели твърде бързо в сравнение със съседните си, което би трябвало да ги накара да излязат от клъстера. Но изглежда, че те са били задържани от гравитационното привличане на обект, който е бил едновременно  масивен и невидим.

Изчисленията, симулиращи движението на седемте звезди, разкриха, че в сърцето на Омега Кентавър има черна дупка с маса, 8200 пъти колкото Слънцето.

Точно такава маса може да се очаква от междинна черна дупка. Така наречената звездна черна дупка може да има маса до 150 слънчеви, докато свръхмасивната черна дупка лесно надхвърля 100 000 слънчеви маси. Например Стрелец А*, в сърцето на Млечния път, има маса четири милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Това оставя "много голямо пространство" между тези две крайности за междинни черни дупки, отбелязва Максимилиан Хeберле, водещ автор на изследването, публикувано в сп. "Нейчър". И има много малко кандидати, които да ги представляват.

Черните дупки не могат да бъдат открити по друг начин освен косвено, тъй като дори светлината не може да избегне гравитационната им сила. Черните дупки от междинна категория са още по-дискретни, защото поглъщат малко от заобикалящата ги материя и следователно излъчват по-малко светлина.

Максимилиан Хеберле се надява откритието да сложи край на две десетилетия спорове сред астрономите дали в Омега Кентавър има междинна черна дупка. 

Екипът е прегледал данни от 20-годишни наблюдения с телескопа "Хъбъл", за да определи движението на 1,4 милиона звезди в звездния куп.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Христина Терзиева/БТА