/ iStock/Getty Images
Една от най-големите планети, засичана някога, се движи в огромна орбита около две звезди с обща маса, надвишаваща десет пъти тази на Слънцето, съобщи Ройтерс.

Това необикновено небесно семейство променя представите за местата, където съществуват планети.

Планетата се намира на 325 светлинни години от Земята. Тя е газов гигант със състав, подобен на този на Юпитер, но с около 11 пъти по-голяма маса, съобщиха учени. Тя принадлежи към планетарен клас супер-Юпитер, като надвишава масата на най-голямата планета в Слънчевата система.

Тя се движи в орбита около две звезди, свързани гравитационно помежду си в бинарна система. Това прави орбитата й вероятно най-голямата, известна досега - около сто пъти по-голяма от орбитата на Юпитер около Слънцето и близо 560 пъти - от орбитата на Земята.

Досега не е откривана планета, която да кръжи около звезда с маса, три пъти по-голяма от тази Слънцето. Подобни звезди излъчват такава радиация, че се предполагаше, че могат да изгорят и да попречат на процеса на формиране на планетите. Откритието обаче опровергава този хипотеза.

"Формирането на планетите е невероятно многообразен процес, който е надхвърлял въображението ни многократно в миналото и вероятно ще продължи да го прави и занапред", каза астрономът Маркус Янсон от Стокхолмския университет в Швеция, ръководител на изследването, чиито резултати са публикувани в сп."Нейчър".

От откритието през 90-те години на първите екзопланети извън Слънчевата система, учените се опитват да разберат дали Слънчевата система показва стандартната планетарна "архитектура".

"От наблюдаваната досега тенденция се разбира, че нашата Слънчева система не е най-разпространеният вид архитектура на планетарна система, който съществува", каза съавторът на изследването Гаятри Висванат, докторант в Стокхолмския университет.

"Съществуват например т.нар. горещи Юпитери, при които масивни планети с размерите на Юпитер се движат твърде близо около своите звезди. Голяма част от откритите планети са с размери между тези на Земята и Нептун, каквито в нашата Слънчева система няма".

По-голямата от двете звезди, около които се движи новооткритата планета, е с маса пет или шест пъти над тази на Слънцето и е три пъти по-гореща, излъчвайки огромни количества ултравиолетова и рентгенова радиация.

Това е звезда от клас В, изключително ярка синя звезда. Тя е много млада, на около 15 милиона години. За сравнение Слънцето е на 4,5 милиарда години.
За другата звезда се знае по-малко. Масата й се оценява от една десета до четири пъти тази на Слънцето. Двете звезди са много близо една до друга, колкото разстоянието между Земята и Слънцето и могат да се видят с просто око от Земята в съзвездието Кентавър.

Планетата, наречена b Centauri (AB)b, е заснета от Големия телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили. Смята се, че също като Юпитер, тя е съставена основно от водород и хелий. 
 
БТА