Саманта Кристофорети
Саманта Кристофорети / Gulliver/Getty Images
Първата жена командир на Международната космическа станция (МКС) - италианката Саманта Кристофорети, разговаря с млади момичета и отговори на въпросите им в компанията на кукла на Барби с нейния образ, предаде Ройтерс.

Тя отдели време, за да опише част от експериментите, проведени на борда на МКС, както и да отговори на въпроси на пет момичета на възраст от 8 до 11 години от Европа. Тя и облечената в скафандър Барби се носеха в безтегловност по време на разговора.
 

На въпрос защо е станала астронавт, 45-годишната жена отговори: "Докато растях, бях очарована от нощното небе и идеята за полет в космоса, както и от усещането за приключение и изследване. Започнах да се интересувам от науката и технологиите; тогава наистина заобичах летенето, станах пилот. Да съм астронавт обединява всички тези мои страсти и интереси", сподели Кристофорети.

Видеоразговорът, от който бяха представени откъси, е част от проект, целят да вдъхнови млади момичета да започнат кариера в сферата на науката, технологията, инженерството и математиката. По този начин се отбелязва и Световната седмица на космоса, която започва днес.  
 
Зад инициативата стои благотворителната организация, която свързва момичета с международни ролеви модели.
Компанията "Мател" проектира кукла Барби, изобразяваща Кристофорети през 2019 г. и я пусна в продажба през 2021 г. Фирмата дари част от печалбите на благотворителната организация "Жени в аерокосмическа Европа".

Първата Барби, облечена в костюм на астронавт, беше пусната през 1965 г. Тя бе в скафандър, наподобяващ тези на астронавтите в програмата "Мъркюри" ("Меркурий") от 60-те години на миналия век, когато в орбита бяха изпратени първите американци и бе проправен пътя за бъдещи космически мисии, припомня Ройтерс.
БТА