Астрофизик се впусна във футболни предсказания
Астрофизик се впусна във футболни предсказания / снимка: Guliver/Getty Images

Знаменитият британски физик и теоретик Стивън Хокинг изследва факторите, които могат да окажат влияние върху представянето на националния отбор по футбол на Англия на Мондиала в Бразилия, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Още в зората на цивилизацията хората са жадували да овладеят знанията за устройството на света”, отбелязва ученият. „Тях не ги удовлетворяваше обстоятелството, че много събития имат необясним характер. Световното първенство по футбол е явление от същия порядък”, споделя той.

Според резултатите от изследването английският отбор се представя по-успешно в червени екипи, отколкото в традиционно белите. Също по данни на Хокинг игра по схемата 4-3-4 помага на футболистите да се чувстват по-уверено на терена от физиологична гледна точка. Анализът на учения показал, че вратарите, които подскачат на гол линията при изпълнението на дузпи, имат 18% по-голям шанс да спасят наказателния удар.

Самият Хокинг се учудил от въздействието на екологичните фактори върху играта на националите. „Повишаването на температурите с 5 градуса по Целзий намаляват нашите шансове за победа с 59%”, подчертава специалистът. „Нашата отбрана губи два пъти по-често, когато играе на надморска височина по-ниска от 500 м”, допълва той.

Според анализа шансовете на националния отбор на Англия да победи растат с една трета, когато мачовете с нейно участие започват в 15.00 ч. местно време, уточнява БТА. От тази гледна точка отборът има по-големи шансове за победа срещу тима на Коста Рика, отколкото срещу Италия.