/ iStock/Getty Images
Домашните ароматизатори с различни есенции могат да бъдат източник на замърсяване в дома, предупреди френската Агенция за безопасност на храните и околната среда (ANSES).

Тя заяви, че популярните джаджи, които са предназначени да пречистват и освежават въздуха, могат да имат някои неприятни странични ефекти.

Как да си направим домашен ароматизатор? (ВИДЕО)

1 400 случая на хора, засегнати от продуктите, са докладвани в центрове за лечения от отравяне във Франция между 2011 и 2019 г., съобщава „Сабах“. Повечето случаи са свързани с произшествия при деца, които са поглъщали маслата.

Съобщава се обаче и за нежелани реакции от "нормална употреба на ароматизаторите, като раздразнения на очите, гърлото и носа, а също и за ефекти върху дишането." Тези дразнения вероятно са свързани с феноли и кетони в маслата, които са "неподходящи" за използване в спрейове и дифузори за освежаване на въздуха, казва ANSES.

Шест естествени продукта, с които да почистите дома си (ВИДЕО)

В доклада обаче се твърди, че повечето симптоми не са "сериозни и бързо намаляват, когато хората вече не са изложени" на химикалите.

iStock/Getty Images

Агенцията също развенча твърденията, че етеричните масла могат да помогнат за предпазване от коронавируса, като заявява, че не предлагат никаква защита.

Най-мръсното място в дома

По-рано тя посъветва бременни и кърмещи жени и хора, страдащи от респираторни проблеми, да избягват употребата на ароматни масла изцяло.

Агенцията подчерта, че дифузорите за освежаване на въздуха, които "отделят летливи органични съединения (COV), могат да бъдат източник на замърсяване" в дома, особено когато се добавят към COV, присъстващ в мебелите и почистващите препарати. Дори естествени съединения като терпени, които присъстват в женшена, босилека и карамфила, могат да причинят дразнене.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС