/ БТА
Архитектурно бюро "Дейвид Чипърфийлд" представи реновирания Стар дворец на прокураторите на площад "Сан Марко" във Венеция, който  беше отворен за посещения за първи път от 500 години в края на миналата седмица.

"Площадът "Сан Марко" е сред най-известните в света, но въобще не си представяхме какво се крие зад фасадите, строени от няколко архитекти стотина години" - каза Дейвид Чипърфийлд.

Дворецът е издигнат през 12-и век, но е опустошен от пожар през 1512 г. През 1538 г. е заменен от сграда на три етажа в класическия стил на италианския Ренесанс. До падането на Венецианската република през 1797 г. прокураторите са работили и са живели в него. Класическите арки и лоджии са вдъхновили и другите две сгради около площад "Сан Марко".

Прокуратори са били висшите магистрати, отстъпващи по ранг само на дожа. Те са отговаряли за хазната на града и за социалните въпроси.
Реновациите са оставили фасадата недокосната, засегнали са само вътрешността на сградата. Проектът обаче е само привидно "интровертен". Той не само реализира вътрешния потенциал на двореца, но разработва и "екстровертния" му потенциал, за да се свърже с външната среда, да взаимодейства със социалните измерения на площад "Сан Марко" и да осигури реципрочност, която досега е била невъзможна заради липсата на достъп на обществото до сградата, пише специализираният сайт Аркитекчърал рекърд. Както от прозорците, така и от покрива посетителите ще могат да съзерцават площада под нови ъгли и перспективи.
 

Третият етаж е превърнат в публично пространство със зали, изложбени площи и аудитория, свързани главно с фондацията "Human Safety Net" на "Дженерали", която подпомага най-уязвимите хора, като бежанци. Компанията "Асикурациони Дженерали" е собственикът на сградата, поръчала неговата трансформация.
Друг аспект на ремонтните работи е сградата да бъде превърната отново в работно място в град на музеи. Офисите са на първия и втория етаж.

"Макар и да споделям ентусиазма, че сградата ще е с публичен достъп за първи път, не мисля, че е за пренебрегване създаването на работно пространство в сърцето на Венеция, и това може би е още по-важен символ от разширяването на туристическите възможности", заяви Дейвид Чипърфийлд.

Изправени пред двойното предназначение на сградата и историческата сложност - практически адаптации и функционално приспособяване през вековете, архитектите залагат на серии промени. Целият процес е разработен, имайки предвид постиженията на местните занаятчии, които на практика са осъществили работите. В целия подход старото е хармонизирано с новото "в деликатен баланс между консервирането и интегрирането", по думите на заместник-директора на бюрото Кристиано Билиа.

Реставрационният проект обхваща консервиране, разкриване, интегриране, реновиране. Разкрити например са следи от фрески на втория етаж, древна подова настилка на венецианската тераса на първия етаж, разнородни тухлени стени от различните периоди на строеж на третия етаж. С интегриране са заменени повредени оригинални елементи, които е било невъзможно да бъдат възстановени. Реновациите на третия етаж подчертават историческите белези и слоевете от материали в сградата. Осигурена е и нова вертикална връзка от широки стълби в дворовете, без да бъде засегната основната сграда.

При реставрацията са разкрити оригинални венециански материали, както и традиционни техники, изискващи намесата на местни майстори.
Процесът е отнел две години проектиране и три години строителни работи. В сградата освен офисите на "Дженерали" са и магазините "Оливети".
 
БТА