Археолози откриха пещерата, където са бозали Ромул и Рем
Археолози откриха пещерата, където са бозали Ромул и Рем / DarikNews
Пещерата, в която според легендата вълчица е кърмила бъдещите основатели на Рим Ромул и Рем, беше открита на хълма Палатино в сърцето на италианската столица, съобщи министърът на културата Франческо Рутели, съобщава АФП, цитиран от БГНЕС.

„Италия и Рим никога не са преставали да изумяват света с археологически и артистични открития и е нещо невероятно, като си помислим, че най-после е открито място, смятано за митологично, но станало реалност“, подчерта Рутели пред представители на печата. Пещерата, наречена Луперкале, е била мястото, край което в античния Рим населението е организирало голям ежегоден празник в чест на бога на стадата Фаунус Луперкус.

Както гласи легендата, вълчица кърмила в тази пещера близнаците Ромул и Рум, които основали Рим през 753 г. преди Христа. Пещерата е била затрупана под неколкометров пласт земя и е открита с помощта на сонда. Според легендата майката на основателите на вечния град Реа Силвиа заченала по време на слънчево затъмнение, а бременността й продължила 281 дена. Ромул и Рем се родили на 2 март 753 г. пр. н. е. Рим е основан на 21 април 753 пр.н.е.