Апокалиптика харесват Бах, Дворжак и Шостакович
Апокалиптика харесват Бах, Дворжак и Шостакович / netinfo

Виолончелистите от финландската група “Апокалиптика”, които първи съчетаха метъл и класика, харесват Бах, Дворжак и Шостакович. Момчетата от триото – Ейка Топинен, Пааво Лотьонен и Перту Кавилаксо, казаха това в Каварна, където тази вечер ще свирят на централния площад. С тях е и новият член на “Апокалиптика” – барабанистът Мико Сирен. Групата идва в България след турне в Западна Европа.

“Бах е в основата на всичко, той ни изпълва най-много – и като чувство, и като вдъхновение”, сподели фронтменът на групата Ейка Топинен. Тримата предпочитат челото, защото този инструмент е най-близко до човешкия глас и е универсален.

Челата, на които свирят на концерти, са висококачествена ръчна изработка, много скъпи, китайски.

“Проблемът на съвременната музика е, че всички парчета страшно много си приличат. Затова ние се стремим да правим всяко парче различно от предишното. За всяко се вдъхновяваме от различни емоции и се стремим да не ставаме досадни", заявиха челистите.

Те казаха, че не познават нито един български музикант. Били чували за българка, която изпълнява класическа музика, но не си спомниха името й.

От “Апокалиптика” определиха финландската група “Лорди”, която спечели конкурса на Евровизия, като забавна и “добре изглеждаща”. Това, че рокгрупа спечели Евровизия е похвално, каза Ейка.

Финландците ще свирят в Каварна 90 минути. Те ще изпълнят парчета от всичките си албуми от 1996-та година до сега, включително от последния двоен бест “A Decade of Reinventing The Cello”.

Музикантите са били в България през 1999 година. Тогава пътуването за тях било “вълнуващо, различно и приятно”.