/ / Guliver/Getty Images
Актьорът не се плаши от старостта и харесва белите си коси
Счупен крак слага край на мечтите на едно момче. Едва 14-годишен малкият Хосе разбира, че няма да може да стане велик футболист. Не като футболист, но днес светът познава това момче. Харизматичният актьор Антонио Бандерас не отбелязва голове с топката, но всяка от ролите му е точно попадение.
 
Едно от последните му превъплъщения е в кожата на един най-влиятелните художници на 20 в. Пабло Пикасо. Испанецът прие да изиграе твореца във втория сезон на сериала на National Geographic „Геният”. (Първият сезон с Джефри Ръш в главната роля разкри пред зрителите детайли от живота на Алберт Айнщайн). Ласкавите коментари след премиерата пък бяха поредното доказателство за умението на Бандерас да избира правилно ролите си.
 

/ Guliver/Getty Images


За публиката обаче емблематичен за актьора остава образът му на Зоро във филмите „Маската на Зоро“ (1998) и „Легендата за Зоро“ (2005).
 
Антонио Бандерас и Силвестър Сталоун рекламират България

В действителност актьорството Антонио Бандерас избира въпреки волята на родителите си. В училището по драматично изкуство в Малага открива страстта си към театъра. Играе в улични театри, а след това става част от малка трупа, с която обикаля Испания.

Започва да снима през 1982 г. Кариерата му стартира с филмите на Педро Алмодовар - по това време все още млад режисьор, който опитва да наложи един нов стил за правене на кино. Двамата работят заедно над не едно или две заглавия през следващите години. И именно филмите на Алмодовар, които добиват популярност сред световната публика, отварят път за испанеца към Холивуд.
 

Guliver/Getty Images


Първата покана да снима в американски филми Антонио получава в началото на 90-те години. Така през 1992 г. излиза филмът „Кралете на мамбото“. Любопитно е, че по това време актьорът все още не знае и дума на английски език. Затова, за да може да изиграе персонажа си, той е принуден да научи репликите си наизуст.
 
Истинският поход към голямото кино започва с филма "The House of the Spirits" на Били Огъст. В лентата той си партнира с Мерил Стрийп, Глен Клоуз, Джеръми Айрънс, Уинона Райдър, Ванеса Редгрейв.

Талантливият актьор веднага привлича вниманието и на публиката, и на режисьорите. Към Бандерас започват да валят предложения, а творческата му биография расте. Следват филмите "Филаделфия" на Джонатан Деми с Том Ханкс и Дензъл Уошингтън; "Интервю с вампир" (1994) с Брад Пит, Крисчън Слейтър и Том Круз. Година по-късно се снима в "Десперадо" на Робърт Родригес със Салма Хайек, както и в хитовия "Четири стаи". Същата година излиза и "Внимавай с непознати" с Ребека де Морни.
 

Guliver/Getty Images


През 1996 г. Антонио Бандерас снима с Мадона във филма "Евита" на Алън Паркър. Следва "Маската на Зоро" (1998), където играе заедно с Антъни Хопкинс и Катрин Зита-Джоунс.
 
Веднъж наложил доброто си име актьорът започва да се изявява също като режисьор и продуцент. Не спира обаче и с успешните роли, а пред камерата си партнира с едни от най-известните и красиви холивудски актриси - Анджелина Джоли ("Първороден грях"), Салма Хайек ("Фрида"), Ема Томпсън ("Imagining Argentina"), Катрин Зита-Джоунс ("Легендата за Зоро"), Дженифър Лопес ("Bordertown").
 
Вижте как Антонио Бандерас играе хоро (ВИДЕО)
 
Антонио Бандерас никога не е получавал "Оскар", но може да се похвали с награда „Гоя“ и две „Европейски филмови награди“, номиниран е за „Сатурн“, „Еми“ и три пъти за награди „Златен глобус“. От 2005 г. има и своя звезда на Алеята на славата в Холивуд. За радост на почитателите му у нас в последните години актьорът няколко пъти беше и в България. Тук той снима няколко холивудски екшън продукции - „Кодът”, „Живи машини” и „Непобедимите 3”.
 

Guliver/Getty Images


Освен с добрия избор на ролите си обаче, не рядко очарователният испанец попада и в клюкарските рубрики. Личният му живот става обект за любопитната публика, когато се развежда с първата си съпруга Ана Леза, за да се ожени за актрисата Мелани Грифит. С няколко години по-възрастната от него Мелани се запознава на снимачната площадка - през 1995 г. двамата снимат заедно във филма "Too Much". Днес единствената им дъщеря - Стела, също гради кариера на актриса.
 
Бандерас и Мелани Грифит се разведоха след 18 години брак

Семейството на Антонио и Мелани се разпада през лятото на 2014 г. След 18 години брак двойката получава официален развод в края на 2015 г. Двамата обаче запазват приятелските си отношения и споделят открито, че не таят взаимна омраза. В действителност новината за раздялата им шокира не само почитателите, но и близките им, тъй като през годините семейството им изглежда стабилно дори в трудни моменти.
 
Антонио и Мелани не са се намразили след развода

В молбата за разтрогване на брака им, подадена от Мелани Грифит, тя изтъква непреодолимите различия помежду им. Публично нито един от двамата актьори не коментира причината за разрива в отношенията им, но всички, които си мислят, че е намесена жена, вероятно са прави. Още през септември 2014 г. (преди да финализира развода си официално) Антонио Бандерас побърза да оповести връзката си с холандката Никол Кимпел.
 

Антонио Бандерас Никол Кимпел
Guliver/Getty Images


Новата му любов няма нищо общо с Холивуд, Никол работи в банковия сектор. Двамата все още са заедно, а неотдавна дори се появиха информации, че актьорът е готов да предложи брак на красавицата. Но дори без сватба Антонио и Никол са щастливи, хармонията между двамата очарова зрителите на Оскарите през 2017 г., минаха под ръка и по червения килим на кинофестивала в Кан.
 
Сега - на 56 години, Антонио Бандерас споделя в интервюта, че не се притеснява от старостта, напротив, приема я с присъщото си чувство за хумор и мъдрост. „Остаряването е нещо напълно нормално. Доволен съм, когато хората казват за мен „Да, поостаря, побеля!”. Дори инфаркта, който актьорът получи през 2017 г., не попречи на плановете му и той не спира да работи.
 

/ Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images