/ iStock/Getty Images
Антидепресантът "Прозак", който чрез отпадъците от човешкия организъм намира начин да попадне във водните пътища, превръща рибите в зомбита, съобщава в. "Дейли мейл".

Лекарството преминава във водите, след като хората посетят тоалетната, тъй като пречиствателните ВиК съоръжения не могат да го филтрират.
Риби гупа, изложени на същите нива на флуоксетин /активното вещество на Прозак/, които се намират в близост до пречиствателните станции, започнали да проявяват еднакво поведение.

За да оцелеят, индивидите в рибните популации трябва да се държат различно едни от други, изтъкват учените. А при уеднаквено поведение ,те са като зомбирани и оцеляването им е под въпрос.
 

Австралийските специалисти дават следния пример - ако една риба вземе грешно решение и загине, другите могат да реагират различно и да оцелеят.
Но във водни масиви, наситени с Прозак, това не се случва.

Екипът на Джовани Полверино от университета в Пърт стигнал до този извод, след като проследил поведението на 3 600 риби гупа. Те често се използват в научни експерименти, защото са малки по размер и бързо се възпроизвеждат.
 

Полверино и колегите му разделили рибите на групи. При тази в нормална среда екземплярите показали разнообразно "индивидуално" поведение. Докато при "дрогираните" с концентрации на флуоксетин, близки до тези , изпускани от пречиствателните станции, всички демонстрирали групово поведение.
БТА