65 години от коронацията на кралица Елизабет Втора
65 години от коронацията на кралица Елизабет Втора / Gulliver/Getty Images

Бъкингаският дворец публикува серия снимки на кралица Елизабет Втора, направени по случай нейния 90-годишен юбилей от прочутата американска фотографка Ани Лейбовиц.

Вижте портретите тук

Фотосеансът обаче не минал съвсем гладко, става ясно от документалния филм на Би Би Си.

Лейбовиц снимала кралицата, която седи срещу прозорец в Бъкингамския дворец. В един момент фотографката предлага: "Мисля, че ще е по-добре без корона. Така ще изглеждате по-малко облечена". В този момент кралицата я стрелва с леден поглед и още по-ледено реагира: "По-малко облечена? Но за какво си мислите, че става въпрос?" и посочва официалната рокля, с която е облечена. По този повод Лейбовиц не се поколеба да каже след снимките, че кралицата е малко дръпната и раздразнителна. Тя смекчи думите си, като изтъкна чувството за дълг на Елизабет Втора.

Принц Уилям за баба си: Тя е пример за добър монарх (СНИМКИ)

Този малък инцидент, който пресата нарече "Queengate", доведе до оставка на високопоставен служител в Би Би Си, след като по телевизията се появи съобщение - анонс за документалния филм. В него се намеква, че кралицата е излязла бясна след края на снимките.

Би Би Си поднесе веднага след това своите извинения и обясни, че този запис не отговаря на истината.

Ето какво е правила кралица Елизабет Втора на вашата възраст

За 90-я рожден ден на кралицата бе поканена известната със своите портрети на известни музиканти, политици и други известни личности Ани Лейбовиц. Тя направи и серия снимки в замъка Уиндзор, близо до Лондон, където Елизабет Втора е заобиколена от внуците и правнуците си.

БГНЕС