Ангела Меркел е единствената жена сред лидерите от Г-8
Ангела Меркел е единствената жена сред лидерите от Г-8 / netinfo

Германският канцлер Ангела Меркел е единствената жена сред ръководителите на страните от Г-8, които се събират днес на годишната си среща, отбелязва Франс прес.

Съпругът на Меркел - професорът по химия Йоахим Зауер, съответно ще е единственият мъж в компанията на съпругите на лидерите на най-развитите индустриални страни в света. Той е натоварен със задачата да организира програмата на "половинките" на останалите седем лидери през трите дни на форума.

Заеур дълго време избягваше да се появява на обществени места. За сметка на това той вече има опит в подобна дейност, тъй като доброволно се зае със задачата да организира програма за съпругите на лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз по време на неформалната им среща през март.

Утре Зауер ще придружи Лора Буш и съпругите на останалите шестима ръководители в замъка Шлиц, близо до Рощок, къде ще се проведе конференция за демографските процеси в осемте най-развити индустриални държави в света. След обеда е планирана разходка в парка на замъка, която ще завърши пред фонтана на нимфите.

Оттам Зауер и неговите гостенки ще отидат във Висмар, на 45 километра от Хайлигендам, където 74 тийнейджъри на възраст между 13 и 17 години обсъждат от събота насам най-важните проблеми на света на младежката среща на върха на Г-8.