Американски снайперист раздели Америка
Американски снайперист раздели Америка / Guliver/Getty Images

Лентата първенец в боксофиса "Американски снайперист" (American Sniper), режисирана от Клинт Истууд, раздели Америка относно това дали стрелецът от елитните части, воювал в Ирак, е бил герой или подлец, пише Франс прес.

Филмът е основан на истинската история и на мемоарите на войника Крис Кайл. Мнозина се питат дали творбата не е опит да се заговори отново за войната в Ирак и този разказ да бъде за пореден път славно продаден на американците или става дума за подъл боец, който убива хладнокръвно, без да рискува живота си, прикрит зад маскировката.

"Американски снайперист", който получи шест номинации за предстоящите Оскар-и, сред които за най-добър филм и за най-добър актьор в лицето на Брадли Купър, пресъздава на екран преживяванията на американски снайперист по време на четирите му мисии в Ирак. Армията на САЩ напусна тази страна през 2011 година.

Главният герой на лентата се превърна в символ. За някои той беше достоен за подражание, за други представляваше нагледна илюстрация за краха на една война. Кинотворбата беше добре посрещната от критиката и пожъна голям търговски успех, като реализира 107 милиона долара от продажба на билети за първите 4 дни от излизането си на екран.

Един от първите критици на лентата бе режисьорът с леви убеждения Майкъл Мур. Без да посочва поименно филма, той припомни в Twitter, че снайперистите са най-подлите сред войниците, като си спомни за чичо си, убит от елитен стрелец по време на Втората световна война.

Режисьорът Сет Роугън, който нашумя с комедията си "Интервюто" (The Interview), осмиваща севернокорейския комунистически диктатор Ким Чен-ун, заговори за "нацистка пропаганда", без да посочва поименно лентата.

В защита на продукцията се изправи Сара Пейлин, икона на силно консервативната "Чаена партия", която не пропусна да се заяде с "холивудските левичари".

"Докато вие плюете по гробовете на героите на борците за свобода, имайте предвид, че Америка не ви счита за достойни дори да излъскате кубинките на хора като Крис Кайл", написа гневно тя във Facebook.

Според бившия шеф на републиканците в Камарата на представителите Нют Гринич "Майкъл Мур би трябвало да изкара няколко седмици в плен на "Ислямска държава" или на "Боко Харам", за да оцени действията на "Американски снайперист". Крис Кайл, убит на 2 февруари 2013 година от бивш войник, страдащ от посттравматичен синдром, който ще бъде съден идния месец, официално бил поразил 160 противници. Но той често се е хвалил, че е повалил 255 и до края на дните си съжалявал, че не бил избил "повече диваци".

Източник: БТА