Американка засне четворна дъга (СНИМКА)
Американка засне четворна дъга (СНИМКА) / Thinkstock/Getty Images

За любителите на красотата и редките феномени двойната дъга е достатъчен повод за умиление. Американка с остър поглед и бързи рефлекси е успяла да заснеме нещо още по-необичайно - четворна дъга. Фотографията на редкия феномен вече обикаля социалните мрежи и радва потребителите им, пише в. "Дейли експрес".

Докато чакала метрото в 6,30 сутринта на път за работа, бдителната Аманда Къртис от Лонг айлънд, Ню Йорк, хвърлила поглед към сутрешното небе. Гледката на четири дъги едновременно я поразила, но вместо да я съзерцава в захлас, жената бързо я запечатала с телефона си и побързала да я сподели в Twitter.

Експертите обаче попарват ентусиазма на любителите на красиви гледки и необичайни феномени. Без да упрекват Аманда Къртис, че е "изфабрикувала" фотото и признавайки, че въпреки всичко то е рядкост, специалистите обясняват, че в случая не става въпрос за "легитимна" четворна дъга, а за двойна, съпътствана от двойка отразени дъги.

Експертите допълват, че термини като двойна и четворна също не се употребяват правилно. Първата снимка на "пълноправна" четворна дъга, потвърдена от специалистите като такава, е направена през 2011 г.

Източник: БТА