Американка изяла 4,5 кг от косата си
Американка изяла 4,5 кг от косата си / netinfo

Американски хирурзи извадили от корема на 18-годишно момиче голямо кълбо коса, тежко 4,5 килограма, съобщава списание New England Journal of Medicine.

Списанието описва случая с дотогава здравото момиче, което се оплакало на лекарите, че от пет месеца коремът й е подут и я боли, че повръща, след като яде и е отслабнала с 18 кг.

Компютърната томография показала, че в корема й има голяма маса, но лекарите останали втрещени, когато, вкарвайки сонда през хранопровода й, открили, че става дума за голямо кълбо коса, което е изпълнило почти целия стомах. „След като я изследвахме, пациентката каза, че от години си яде косата, което се нарича трихофагия”, пишат специалистите от медицинския център в Чикаго Роналд Леви и Сриданх Командури.

Трихофагията или яденето или смученето на косата обикновено е свързано с чувство за мъка, както и другото нарушение, свързано с косата – трихитиломанията, тоест скубане на косата от собствената глава, припомня БГНЕС.

Проблемът с поглъщането на косата е в това, че тя не се храносмила и може да направи кълбо, което създава опасност за живота. Един смъртен случай е регистриран през 1999 г. във Великобритания.

Младата американка е била подложена на операция, при която е извадено кълбо черна къдрава коса с размери 35 x 18 x 18 см във формата на стомаха, съобщиха лекарите. Година по-късно пациентката вече няма болки и не повръща, качила е 9 кг и „твърди, че е престанала да си яде косата”.

За CNN доктор Леви каза, че не знае дали списанието нарочно е решило да публикува тази „трудно смилаема” тема непосредствено преди Деня на благодарността. Той обаче каза, че това няма да повлияе на плановете за приготвянето на трапезата в неговото семейство. Малко неща могат да развалят апетита ни, обясни той.