Американец се готви да постави рекорд за самотна обиколка на света със самолет
Американец се готви да постави рекорд за самотна обиколка на света със самолет / netinfo

Американецът Барингтън Ъруин е на две крачки от това да стане най-младият пилот, направил самостоятелна обиколка на света, предаде АП.

Роденият в Ямайка 23-годишен студент по аеронавтика Ъруин кацна снощи в Хюстън, Тексас, с едномоторния си самолет "Калъмбия 400".

Машината, изработена от дарени детайли на стойност 300 хиляди долара, излетя на 23 март от Флорида. С нея Барингтън Ъруин прави опит да стане най-младият пилот самотник и същевременно първият чернокож пилот, облетял земното кълбо. След още една спирка в щата Алабама Ъруин се надява в сряда да кацне на стартовото летище "Опа-лока" край Маями и да приключи пътуването си.

Маршрутът на кандидат-рекордьора е преминал от Флорида през Кливлънд и Ню Йорк, после през Канада, над Атлантическия океан, Европа, Близкия изток и Азия, а след това през Аляска, Сиатъл, Денвър, преди да пристигне в Тексас.

По думите на израсналия във Флорида пилот най-голям проблем по време на пътешествието му са били атмосферните условия, които са ангажирали непрекъснато вниманието му.