Американец оцени панталоните си на 67 млн. долара
Американец оцени панталоните си на 67 млн. долара / netinfo

Съдия от Вашингтон подаде иск за 67 млн. долара спрямо собственик на химическо чистене, който изгубил негов панталон.

Почистването на чифт панталони, които съдията Рой Пърсън донесъл в химическото чистене през май 2005 г., му струвало 10 долара. Пърсън повече не видял панталоните си – собствениците на химическото чистене, корейското семейство Чунг, ги загубили.

Като компенсация за панталоните, които Пърсън се надявал да облече в първия ден на новото си работно място, му предложили чек за 150 долара. Той обаче не пожелал да си купи нов панталон за 150 долара и поискал 1500 долара за нов костюм.

Благодарение на усилията на наетите адвокати сумата, която били готови да платят на клиента си Джин и Су Чунг, нараснала до 12 000 долара. Пърсън се отказал от сумата и подал иск срещу химическото чистене. Сумата на иска възлязла на 67 млн. долара, които според Пърсън му се полагат като морални и материални щети.

В обяснението си за размера на компенсацията съдията заявил, че е правил сметката на база 1500 долара дневно. Именно тази сума според него отразява адекватно преживяните от него психологически и материални неудобства. По отношение на причините, които са го накарали да занимава съда с този проблем, съдията заявил, че на вратата на химическото чистене пишело: “Гарантирано е удовлетворяването на клиента” и “Изпълнение на поръчката в рамките на деня”. И двете твърдения се оказали лъжливи, пише БГНЕС, като цитира Би Би Си.

Изгубените панталони били намерени от собствениците на химическото чистене още през 2005 г. и те се опитали да ги върнат на съдията. Той обаче заявил, че това не са същите панталони и не се отказал от иска. Семейство Чунг е практически разорено и след решението на съда смята да се върне в Корея. “Никой не е мислил, че ще се стигне дотам. Не искам вече да живея тук, толкова е сложно. Искам да се върна у дома, в Корея”, каза Су Чунг.