Американците май наистина са били на Луната
Американците май наистина са били на Луната / снимка: БГНЕС

Космическата сонда LRO засне следи по лунната повърхност от пребиваването там на космическия модул "Аполо-11", оборвайки по този начин спекулациите от последните години, според които кацането на американците на Луната е било сглобено в Холивуд.

LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) е заснел мястото на кацане на "Аполо-11", като фотографиите са направени от височина 50 км и с извънредно високо качество. На тях ясно се виждат следи от обувките на астронавтите и по-специално от тези на Нийл Армстронг, придвижващ се към лунния кратер Little West, пише БГНЕС. Има и фотоси от оборудване, оставени в лунната база от Армстронг и Едуин "Бъз" Олдрин (стъпил втори на Луната след Армстронг на 21 юли 1969 г.).

По-рано LRO засне мястото на кацане и на "Аполо-15". Всичките тези фотографии могат да се разглеждат като доказателство за реалността на сериите лунни мисии на НАСА, осъщствени в периода 1969-1972 г. Споровете около това, дали мисиите всъщност не са мистификация, заснета на порции в холивудско студио, се разгоряха с нова сила, след като наскоро стана ясно, че съхраняваната във френски музей проба от лунен прах е фалшификат.