Американчетата от азиатски произход - по-добри ученици
Американчетата от азиатски произход - по-добри ученици / снимка: Guliver/Getty Images

Американчетата от азиатски произход имат по-добри резултати в училище, защото да по-трудолюбиви от белите си връстници, сочи проучване.

Учени от „Куин колидж” в Ню Йорк, от университета в Мичигън и от Пекинския университет, са анализирали резултатите, преценките на учителите, семейните доходи, нивото на образованост и миграционен статут на хиляди ученици от детската градина до гимназията. Когато започват училище азиатчетата нямат по-добра предразположеност от белите, се отбелязва в проучването. Техният напредък се изгражда с времето, сочат учените.

На 10-11 години учениците от азиатски произход вече с много превъзхождат белите, но разликата е най-голяма когато са на 15-16 години, разкрива БГНЕС.

Резултатите показват, че тази разлика в резултатите се дължи по-скоро на по-упорита работа, а не на някакви различия в способностите. Според учените децата от азиатски произход са движени от идеята, че усилията са по-важни от дадените способности. За резултатите им значение има и това, че техните родители оказват по-силен натиск отколкото тези на белите им съученици, установяват учените.

Стереотипът трудолюбив азиатски ученик може би е клише, но той оказва благотворно влияние върху децата. Вероятно чисто психологически и той допринася за успеха на учениците от азиатски произход. Точно обратното - негативният стереотип за афроамериканчетата им влияе по-зле за резултатите. Цената за по-високите резултати на учениците от азиатски произход в САЩ е по-малко време с връстници, липса на самочувствие сред останалите си съученици.