Алкохолът води до рисков секс
Алкохолът води до рисков секс / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Научни изследвания показват, че само консумацията на алкохол, без да се имат предвид други фактори, увеличава риска от опасен секс.

Резюме на 12 изследвания, публикувано в списание Addiction, доказва причинно-следствената връзка и сочи, че увеличение от 0,1 промила алкохол в кръвта добавя 5% към вероятността да се прави рисков секс.

Учените от различни здравни институции в Канада и САЩ са изследвали намерението да се използват предпазни средства сред две групи. Едната е употребявала алкохол, а другата не. В резултат те установили, че алкохолът засяга способността за взимане на решение и с увеличение на консумацията нараства рискът от опасен секс, посочва БГНЕС.

Наблюдаваният ефект е бил без връзка с личността на индивида, не е зависел от това дали е импулсивен или е привличан от опасността, поради което изследователите заключават, че алкохолът само по себе си е отговорен за много рискови сексуални контакти.

Според учените тези резултати обясняват донякъде защо новозаболелите от СПИН са постоянна бройка в развитите страни, въпреки информираността на гражданите.