Алкохолът намалява риска от ревматизъм
Алкохолът намалява риска от ревматизъм / netinfo

Редовната употреба на спиртни напитки намалява с 50% риска от развиване на ставен ревматизъм – заболяване, от което страдат около 20 милиона души в света. До такъв извод е стигнал изследователят в един от стокхолмските институти Хенрик Калберг, съобщи БГНЕС.

Калберг представи доклада си на ежегодния Европейски конгрес по ревматология. Като проучил реакцията на организма при употребата на алкохол при над 2 хиляди шведи, Калберг установил, че три и повече “дози” спиртни напитки седмично намаляват наполовина риска от развитие на болестта.

За да увеличите значително шансовете си в борбата с ревматизма, трябва да пиете седмично до десет “дози” – кана вино или малка бира, смята научният работник. Той твърди, че три “дози” седмично са напълно достатъчни, за да сведем до минимум риска от развитие на ревматизъм, предизвикан от пушене или от генетични фактори.

“Данните не само показват, че алкохолът може да ни защити от ревматизъм и да намали риска, предизвикан от пушенето или гените, но навежда на мисълта за необходимостта от редовна употреба на определено количество спиртни напитки”, смята Калберг.

Президентът на Европейския съюз срещу ревматизма Торе Квиен нарече изводите на шведа “много интересни". Той обаче предупреди, че прекалената употреба на алкохол може да доведе до други здравословни проблеми.