Алкохолът има по-добър вкус в тежка чаша
Алкохолът има по-добър вкус в тежка чаша / Thinkstock/Getty Images

Алкохолът има по-добър вкус в тежка чаша, защото лекотата се свързва с лошо качество и ниска цена, твърди британски психолог, цитиран от в. "Дейли телеграф".

Професорът по експериментална психология от Оксфордския университет Чарлз Спенс е убеден, че пластмасовите чаши развалят вкуса дори на най-скъпия алкохол.

"Хората обичат тежки контейнери. Свързват ги с по-добро качество и по-висока стойност. Ако искате гостите Ви да харесат джина с тоник, поднесете им го в тежка чаша, а не в пластмасова. Заради психологическия ефект, той ще е със значително по-добър вкус", казва проф. Чарлз Спенс.

Въпреки че психолозите не са правили експерименти с други напитки, те са убедени, че видът на чашата е важен за всички. Същото важи и за бирата в бутилки или кутия. Познавачите са убедени, че стъклената опаковка запазва по-добре вкуса. Причината всъщност е усещането на тежест в ръката. Ако бира от бутилка и от кутия бъде налята в еднакви чаши, хората ще кажат, че вкусът е еднакъв.

Лекотата се свързва с нещо нетрайно, с лошо качество и ниска цена. Експериментално е доказано също, че хората мислят виното в тежки бутилки за по-качествено.

Източник: БТА