Алисия Викандер спечели Оскар за най-добра актриса в поддържаща роля
Алисия Викандер спечели Оскар за най-добра актриса в поддържаща роля / Guliver/Getty Images

Шведската актриса Алисия Викандер спечели награда Оскар за най-добра актриса в поддържаща роля, предадоха световните информационни агенции.

27-годишната Викандер получи най-престижното отличие в света на киното за изпълнението си в "Момичето от Дания". Това е първи Оскар от първа номинация в кариерата на актрисата и поредно признание в наградния сезон. Ролята във филма вече донесе на Алисия Викандер "Златен глобус", БАФТА и приза на Гилдията на филмовите актьори.
Актрисата от Швеция навремето е настройвала алармата си в 2 часа сутринта местно време, за да гледа наградите Оскар. Днес тя вече има собствена статуетка.

"Опитвам се да си спомня какво се случи през последните минути", сподели изумената Алисия Викандер, когато излезе на сцената, за да приеме отличието си. Актрисата благодари на родителите си, на режисьора Том Хупър и на екранния си партньор и носител на Оскар Еди Редмейн.

Алисия Викандер сподели, че се надява лентата "Момичето от Дания" да открие пътя за повече филми, представящи общността на гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните.

Викандер е най-младата сред актрисите, които тази година си оспорваха отличието за най-добра поддържаща роля. Тя беше предпочетена пред Кейт Уинслет за "Стив Джобс", Дженифър Джейсън Лий за "Омразната осморка", Руни Мара за "Каръл" и Рейчъл Макадамс за "Спотлайт".

Кариерата на Алисия Викандер, чиято майка е театрална актриса, започва на сцената в родината й Швеция. Обучава се за балерина в продължение на 10 години, преди травма да я принуди да се насочи към актьорството. Следват редица филмови и телевизионни изяви. Международна известност през 2012 г. й носи превъплъщението в образа на Кити в "Ана Каренина". Пробива в голямото кино Алисия Викандер прави през 2015 г. с роли в шест филма, сред които "Ex Machina: Бог от машината".

Източник: БТА