Ал Жеро пее в София, поръчва шопска
Ал Жеро пее в София, поръчва шопска / netinfo

Носителят на пет награди “Грами” Ал Жеро ще пее в понеделник в зала 1 на Националния дворец на културата. Концертът на музиканта, наричан от мнозина “живата легенда на джаза”, е част от европейското му турне.

Музикалните критици на “Чикаго Трибюн” смятат гласа на Ал Жеро за “изключително богатство”. “Детройт Нюз" нарича музиканта "един от най-големите природни таланти в света". Преди две години той получи поредното си признание - звезда в Холивудската алея на славата.

Ал Жеро започва да пее още на 4-годишна възраст. Първите му опити са в църковен хор. Баща му бил пастор в една от църквите в родния му град Милуоки. Въпреки увлечението си по музиката, Ал Жеро завършва “психология”. След това защитава и докторска степен по дефектология. Така през 60-те години на миналия век стига до Сан Франциско, където започва да пее в малък джаз клуб с триото на Дюк Елингтън.

След това се отзовава и в Лос Анджелис. Получава покани от едни от най-престижните клубове. Тогава идва и категоричното решение да превърне пеенето в част от живота си.

Първия си договор Ал Жеро подписва през 1975 година. Дебютният му албум е истинска сензация. Получава първата си награда “Грами”. Следват втори албум и втора награда “Грами”, после и трета. Ал Жеро е един от малкото изпълнители получили награди “Грами” в три различни категории - джаз, поп и ар-енд-би.

Музикантът се е пробвал и като актьор – през 1996 година. В продължение на три месеца той участва в мюзикъл на Бродуей.

По време на престоя си у нас Ал Жеро ще бъде настанен в Гранд хотел София. Ще се придвижва из града с Линкълн. Ще яде предимно вегетариански храни, поискал си е още топли супи, чай и натурални сокове. Поръчал е да има и шопска салата.

Колкото до концерта му в НДК – на сцената на зала 1 компания ще му правят петима музиканти. Пред българската публика Ал Жеро е обещал да изпълни едни от най-популярните си песни.