Актьорът Патрик Стюарт и режисьорът Питър Джаксън станаха рицари
Актьорът Патрик Стюарт и режисьорът Питър Джаксън станаха рицари / снимка: Reuters

Театралният и филмов актьор Патрик Стюарт става рицар на Британската империя, предаде Асошиейтед прес. Стюарт е включен в тазгодишната листа с рицарски титли на британската кралица Елизабет Втора. Той е известен с ролята си на капитан Жан-Люк Пикар в научнофантастичния сериал "Стар Трек: Следващото поколение" и на професор Чарлс Екзейвиър в трите филма за комиксовите герои мутанти "Екс-Мен".

"Това е чест, която обхваща онези актьори, режисьори и творчески екипи, които през последните години помогнаха животът ми е да е пълен с вдъхновение, приятелство и истинско забавление", заяви 69-годишният Стюарт, който неотдавна се завърна на британската театрална сцена след дълга кариера в Холивуд.

Отделна листа с рицарски отличия в Нова Зеландия издига в рицарски сан режисьора на трилогията по "Властелина на пръстените" Питър Джаксън. 53-годишният Джаксън получи рицарската си титла в Нова Зеландия, която е негова родина. Там е била заснета трилогията по едноименния роман на Джон Толкин, която е спечелила общо 17 награди "Оскар", припомня БТА. Рицарските титли в Нова Зеландия се присъждат с одобрението на кралица Елизабет Втора, която е държавен глава на страната.