От "Крамър срещу Крамър", "Мостовете на Медисън" до "Дяволът носи Прада" - няма човек, който да не е гледал поне един от филмите на легендата Мерил Стрийп.

Мери Луиз Стрийп, по-известна като Мерил Стрийп, е считана за "най-добрата актриса на своето поколение". Стрийп е известна най-вече със своите многообразни роли и безупречните трансформации в персонажите, в които се превъплащава.

Холивудски звезди на война срещу ниското заплащане и сексуалния тормоз

Родена е на 22 юни 1949 г. в Съмит, Ню Джърси. Майка и е Мери Улф - хужодник и художествен редактор, а баща и Хари Стрийп е фармацевт. Мерил има двама братя - Дана Дейвид и Хари Уилям III. Тя е отгледана като презвитерианка и израства в Бернардсвил, Ню Джърси, където посещава местната гимназия.

Актрисата с много лица (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo
Изключително добре образована

Тя получава бакалавърската си степен по драматично изкуство от колежа "Васар" и също така се дипломира от престижния университет "Йейл". По-късно получава и почетна докторантска степен по изящни изкуства от началството на известния в цял свят университет "Принстън".

15 любопитни факти за Мерил Стрийп

През 70-те години Мерил се появява в киното и нейната звезда изгрява, започвайки да печели редица големи отличия. Стрийп е номинирана за "Оскар" общо 18 пъти, от които печели 3 пъти.

Актрисата с много лица (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo
През 1977-ма Робърт де Ниро забелязва Мерил в Бродуейска постановка по пиесата на Чехов "Вишнева градина" и я кани във филма, с който Стрийп пробива на следващата година - "Ловецът на елени", за който получава първата си номинация за "Оскар" за най-добра поддържаща роля.

Мерил Стрийп отново порица сексизма в Холивуд

До момента Стрийп е получила 18 номинации за "Оскар" и е била награждавана от Академията общо три пъти - за ролите си в "Крамър срещу Крамър", "Изборът на Софи" и "Желязната лейди". Сред другите филми, които са й донесли номинации за "Оскар", се открояват "Джули и Джулия", "Мостовете на Медисън", "Извън Африка" и "Жената на френския лейтенант".

Актрисата с много лица (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo
Стрийп е успешна в различни филмови жанрове

Въпреки че е известна най-вече със сериозните си роли в силно драматични филми Стрийп е доказала, че може да се впише успешно и в комедийно-романтичния жанр. Примери за това са "Смъртта й прилича", "Тя, дяволът", "Джули и Джулия", "Дяволът носи Прада" и "Mamma Mia!". Името й дори се свързва с подготвяната женска версия на екшъна със Силвестър Сталоун "Непобедимите".

Мерил Стрийп продължава да бъде една от най-търсените и уважавани актриси в Холивуд. Отдадена изцяло на професията си тя все още изненадва със своите роли и със сигурност може да се каже, че списъка й с награди и номинации ще продължи да се увеличава.

Снимки: Guliver/Getty Images