Активисти на Грийнпийс откриха макет на Ноевия ковчег
Активисти на Грийнпийс откриха макет на Ноевия ковчег / netinfo

Активисти на природозащитната организация Грийнпийс откриха официално макета на Ноевия ковчег, който бе монтиран на връх Арарат в планината Агръ в Турция, предаде Асошиейтед прес.

Проектът има за цел да привлече общественото внимание към опасностите - наводнения, бури, суши, предизвиквани от световните климатични промени.

Макетът на легендарния ковчег е бил изработен от група германски и турски дърводелци доброволци, посочва БТА. "Ноевият ковчег" е монтиран на височина от 5165 метра над морското равнище на връх Арарат, където се твърди, че библейският съд е акостирал след потопа.

Активистите носеха плакати с надписи на няколко езика "Спасете климата сега" и пуснаха над 200 гълъба, които символично да предадат посланието на световните лидери.

"Ако световните ръководители не искат или не могат да защитят гражданите си от масовите наводнения, суша, кризи за прехрана и преселения, които учените предвиждат, тогава тяхното ръководство става безсмислено," заяви г-жа Хилял Атъджъ, един от организаторите на кампанията.

"Не е прекалено късно човечеството да предотврати най-тежката природна катастрофа, ставала някога," допълня тя.

Инициативата на "Грийнпийс" бе избрана да се състои преди срещата на върха на Г-8 между 6 и 8 юни в балтийския курорт Хайлигендам. Германия, която е домакин и председател на срещата, се опитва да постигне споразумение по конкретни цели за ограничаване на въглеродните емисии, които се смята, че са отговорни за глобалното затопляне.