Айнщайн имал дузина приятелки
Айнщайн имал дузина приятелки / netinfo

Алберт Айнщайн е имал половин дузина приятелки и е казвал на съпругата си, че те го заливат с “нежелана привързаност”. Това става ясно от новите писма на Айнщайн до семейството му, публикувани днес.

От предишната серия от кореспонденцията на великия учен се разбираше, че той се е оженил през 1903 г., но се е развел през 1919 г., за да сключи брак с братовчедка си Елза. Айнщайн обаче и изневерявал със секретарката си Бети Нюман. В новите писма, издадени от Еврейския университет в Ерусалим, Айнщайн разказва за още 6 жени, с които е бил и от които е получавал подаръци, докато бил женен за Елза.

През 80-те години дъщерята на Елза, Марго е дала на университета почти 1400 писма, но с условието да бъдат публикувани едва 20 години след смъртта й. Марго умира на 8 юли 1986 г. Някои от жените са разкрити с имената си – Естела, Етел, Тони и “руската му любовница шпионка” Маргарита. Други са идентифицирани само с инициали като М. и Л. “Вярно е, че М. ме последва в Англия и преследването и вече излиза от контрол”, пише той до Марго през 1931 г.

“От всички дами, всъщност съм привързан към госпожа Л., която е абсолютно невредима и благоприлична”, продължава той. В друго писмо до доведената си дъщеря Айнщайн я моли да предаде “малко писмо за Маргарита”, за да се избегнат любопитните погледи.

В тази серия от писма за първи път има и отговори на тях от семейството на Айнщайн, поясни председателят на “Изложбата Алберт Айнщайн” в Еврейския университет. Той подчерта, че това разсейва митовете, че носителят на Нобелова награда е бил хладен към роднините си. “В тези писма той се отнася много мило и приятелски към първата си съпруга и двамата си сина”, казва още той.