Афганистански калиграф създаде най-големия Коран в света
Афганистански калиграф създаде най-големия Коран в света / снимки: Reuters

Афганистански калиграф работи пет години, за да създаде най-големия Коран в света. Така той иска да покаже на света богатото културно наследство и традициите на Афганистан, които пострадаха, но не бяха унищожени от 30-те години война.

Страниците на луксозната книга са с размери 2,28 м на 1,55 м и тя е призната за най-голямата в света от афганистанското министерство на хаджа и религиозните въпроси, съобщава Културният център в Кабул, който съхранява изданието.

Предишният рекорд се държеше от Коран с размери 2 м на 1,5 м, който беше показан миналата година в руската република Татарстан. Афганистанският Коран тежи 500 кг и има 218 страници от платно и хартия. Красивите му корици са направени от кожите на 21 кози и за създаването им са били необходими половин милион долара.

Афганистански калиграф създаде найголемия Коран в света
netinfo

Мохамад Сабир Хедри, майсторът калиграф, който създал уникалната книга, работил с деветима студенти по дизайна, който съчетава златни букви с милиони миниатюрни цветни точици, които красят гигантските страници, посочва БГНЕС. "Исках да използвам колкото се може повече прекрасни цветове, за да може тази свещена книга да изглежда красиво", заяви Хедри, застанал до огромното си творение в специално създадена зала за съхраняването й.

Хедри успял да държи шедьовъра си в тайна в продължение на повече от две години. Той бил завършен през 2009 година, но кориците и залата за съхраняването му не били готови до началото на 2012 година.

Коранът се съхранява в културен център, построен през 80-те години на миналия век, а някога в него е имало 50 000 книги, медицински център и училища за афганистанските занаяти като например килимарството. Той бил разрушен по време на Гражданската война, последвала изтеглянето на съветските войски през 1989 година и по време на суровото управление на талибаните от 1996 година. Но създателят на центъра го възродил след свалянето на правителството на талибаните през 2001 година, а дъщеря му Факунда Захра Надери, която сега е член на парламента, подкрепя работата му и управлява значително по-малка библиотека.