Абрамович излезе от топ 10 на най-богатите руснаци
Абрамович излезе от топ 10 на най-богатите руснаци / снимка: БГНЕС, aрхив

Собственикът на футболен клуб "Челси" и почитател на супер яхти Роман Абрамович излезе от топ 10 на най-богатите руснаци на списание "Форбс" за 2013 г., предаде АФП.

Магнатът, който има бизнес интереси в областта на стоманодобива, мините, недвижимите имоти и телекомуникациите, е изгубил 1,9 милиарда долара от състоянието си, което сега се оценява на само 10,2 милиарда долара. То му отрежда 13-то място в класацията на "Форбс", публикувана днес.

Списанието не обяснява причината за намаляването на богатството на Абрамович. Известно е, че той притежава една от най-големите яхти в света, която използва за пътувания по цял свят. Неотдавна тя пусна котва в Ню Йорк за раждането на сина му. Бизнесменът е собственик и на колекция от картини на стойност 1 милиард долара и купи 40 творби на художника концептуалист Иля Кабаков за 60 милиона долара по-рано тази година.

На първо място в класацията на най-богатите руснаци за втора поредна година е поставен роденият в Узбекистан магнат Алишер Усманов, чието състояние от 17,6 милиарда долара идва от първоначални инвестиции в мините и дървесината, които впоследствие се разшириха към медиите и други сектори. Усманов е на 34-то място в списъка на "Форбс" на най-богатите хора в света, а вторият най-богат човек в Русия Михаил Фридман, бивш собственик на петролната компания ТНК-БП, заема 41-о място в света със състояние от 16,5 милиарда долара, пише БГНЕС.

В топ пет на най-богатите руснаци влизат още Лионид Михелсон, основен акционер в газовата компания Новатек с 15,4 милиарда долара (47-и в света), Виктор Векселберг, друг съсобственик на ТНК-БП, с 15,1 милиарда долара (52-и в света) и Вагит Алекперов, президент на втората най-голяма петролна компания в Русия Лукойл, с 14,8 милиарда долара (55-ти в света).