Аборигени от Австралия били първите изследователи на Земята
Аборигени от Австралия били първите изследователи на Земята / снимка: www.sxc.hu

Международен екип от учени е декодирал генома на австралийски абориген и съобщава, че неговите предци по всяка вероятност са изследвали Земята по-рано от тези на съвременните азиатци, съобщава АФП.

Откритието, публикувано в списание Science, хвърля светлина върху миграционните вълни на човешки същества извън Африка и изказва предположението, че аборигени са наследници на редки и смели авантюристи, които са се придвижвали 24 000 години преди останалите.

"Австралийските аборигени са наследници на първите човешки изследователи", заявява водещият автор на изследването Еске Уилерсли от Университета в Копенхаген. "Докато прародители на европейци и азиатци се намирали някъде в Африка или в Близкия изток, като им предстояло да продължат да проучват своя свят, предците на австралийски аборигени бързо се разпространили; това са първите съвременни човеци, преминали непозната територия в Азия и накрая прекосили океана до Австралия. Това е било истински изумително пътешествие, което трябва да е изисквало изключителни умения за оцеляване и смелост", смятат учените.

Тяхната теория предполага, че прародителите на аборигените са се отделили от съвременниците си от други човешки популации преди 64-75 000 години преди накрая да достигнат Австралия преди около 50 000 години, допълва БГНЕС.

Откритието се базира на анализ на 100-годишен кичур коса, дарен на британски антрополог от абориген от региона Голдфийлдс в Западна Австралия.