800 млн. евро дават финландците за коледни подаръци
800 млн. евро дават финландците за коледни подаръци / netinfo

През тази година финландците ще похарчат за подаръци преди Коледа около 800 милиона евро, прогнозира Търговската асоциация на Финландия. Данните се основават на информация от покупките, направени през миналите години, равнището на заплатите и допитване сред населението.

Прогнозата сочи, че през тази година покупките за Коледа ще се увеличат с 6% в сравнение с миналата година. Магазините откриват „сезона на покупките ” и до Рождество те ще работят не само през седмицата, но и в почивните дни.

От Търговската асоциация смятат, че най-модните подаръци през тази година ще бъдат свързани с най-новите електронни продукти. На първо място са цифровите приставки към телевизорите, тъй като от Нова година във Финландия телевизията става напълно цифровизирана. На второ са плазмените телевизори, следвани от mp3-плейърите. Популярни подаръци в северната страна са също така и стоките за дома и кухнята.

Наплив от посетители се очаква и в парфюмерийните магазини и тези за бельо. Практиката показва, че много мъже се спират на традиционен вариант за подарък, а дамите с удоволствие подаряват на спътниците си пуловери. Естествено финландците не забравят да подарят и хубава книга на своите приятели. Статистиката показва, че около Коледа се продават около една трета от книгите през годината.

По данни на магазините покупката на играчки около светлия празник съставят от 50 до 70% от годишния обем на продажбите. За коледни подаръци всеки финландец отделя средно по около 150 евро.