72-годишен мъж ще бъде донор на сперма за снаха си
72-годишен мъж ще бъде донор на сперма за снаха си / netinfo

72-годишен лондончанин може в скоро време да стане едновременно биологичен баща и дядо.

На възрастния мъж са разрешили да стане донор на сперма, която да се използва за екстракорпорално оплождане на жената на неговия син, пише БГНЕС, като цитира вестник „Дейли мейл”.

Съпрузите, чиито имена не се съобщават, вече са правили неуспешни опити за изкуствено оплождане.

Според лекарите жената не може да забременее заради ниското качество на спермата на мъжа. Тъй като мъжът няма братя, двамата съпрузи се обърнали към бащата на главата на семейството с молба да стане донор на сперма.

Бащата на главата на семейството и неговата съпруга се съгласили да откликнат на молбата на младото семейство. Лондонската клиника, която наблюдава двойката, е изследвала спермата на потенциалния донор и установила, че е годна за изкуствено оплождане. Така по-младата двойка ще се сдобие с дете, генетично близко до двамата родители.

Родителите и лекарите от клиниката са получили официално разрешение за провеждане на процедурата от британското управление по оплождане и ембриология на човека - Human Fertilisation and Embryology Authority. Специалисти твърдят, че досега не е имало подобен прецедент във Великобритания.