След броени дни стартира дългоочакваното 60-то издание на Европейско първенство по футбол. То трябваше да започне на 12-ти юни 2020 г., но заради COVID-19 беше отменено. Първенството се провежда на всеки четири години от 1960 г. и все пак има много характеристики на футболното събитие, които го правят уникално, пише каналът "7-те НАЙ" във vbox7. Вече чакаме с нетърпение откриването на 11-ти юни, а дотогава ще разгледаме няколко интересни факти за турнира.

Кога възниква турнира?

През 1927 г. администраторът на Френската футболна федерация Анри Делоне подава предложение до FIFA за организирането на европейско футболно състезание. Идеята се реализира няколко години след смъртта му. Първото Европейско първенство по футбол се провежда  през 1960 г. във Франция. В чест на Делоне, трофеят на първенството носи неговото име.

Защо тази година има толкова страни, домакини на събитието?

Тази година Европейското първенство по футбол отбелязва 60-годишнината от началото на турнира. За да отпразнуват подобаващо събитието, UEFA решава да няма страна домакин, а мачовете да се проведат в 12 държави.

Откриването на Европеското първенство ще се проведе на 11 юни в Рим на „Стадио Олимпико“, а финалът ще бъде в Англия на стадион „Уембли“. Освен Италия и Англия, останалите държави домакини са Нидерландия, Азербайджан, Румъния, Унгария, Дания, Ирландия, Шотландия и Германия. Първенството тази година ще даде възможност на много страни да бъдат домакини на едно от най-големите спортни събития в света. Важно е да се отбележи, че отборите на избраните страни домакини няма да бъдат автоматично квалифицирани.

Какъв ще е форматът на Европейското първенство по футбол?

За разлика от Европейското първенство по футбол през 2016 г., в изданието тази година няма да има промени при формата на турнира. Ще се включат 6 групи, които ще се състоят от 4 отбора. На осминафиналите достигат победителят и подгласникът във всяка група заедно с най-добрите четири отбора, класирани на трето място.

За Европейското първенство са се класирали 24 отбора, като Азербайджан е единствената държава от 12-те домакини, която отпадна в квалификационната групова фаза. Квалификацията започва през март 2019 г. и приключва през октомври 2020 г., като държавите достигнали до турнира са Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Англия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Русия, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Украйна, Уелс, Северна Македония, Шотландия, Словакия, Унгария.

Каква ще е паричната награда за победителя в Европейското първенство по футбол 2021 г.?

Общата сума, която ще бъде похарчена за Европейското първенство по футбол тази година е  371 милиона евро. Тя е значително по-висока от тази на предишното издание през 2016-та година. Всеки участващ отбор получава такса за участието си в размер на 9,25 милиона евро. Победителят в състезанието взима печалбата от 34 милиона евро.

Официалната топка на първенството

Официалната топка, която ще се използва за мачовете в Европейското първенство е направена от спортния бранд Adidas. Тя носи името „Adidas Uniforia“, като наименованието идва от смесването на думите „единство“ и „еуфория“. Цветът на топката е предимно бял, като се отличават черни, сякаш надраскани с четка черти, както и линии в неоново синьо, розово и жълто.  Дизайнът отразява единството в Европейското първенство по футбол.

Билетите за първенството

Платформата за продажба на билетите за Европейското първенство по футбол е пусната през декември 2019 г. и в момента е затворена. Въпреки това привържениците на футболните отбори, които се класират през плейофите, имат шанса да кандидатстват онлайн за билетите през юли 2020 г.,. За това първенство заявките достигат до рекордния брой от 28,3 милиона.

Нововъведения в Европейското първенство по футбол

За първи път в историята на Европейското първенство по футбол ще бъде използван видео асистент съдия, който ще помага при отсъждането на спорни ситуации в мачовете.

В историята на турнира за втори път ще вземат участие и 24 отбора.