67-годишна жена роди детето на дъщеря си
67-годишна жена роди детето на дъщеря си / ThinkStock/Getty Images

67-годишна гъркиня роди детето на дъщеря си, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Етнос".

Бебето се е родило в 31-ва седмица от бременността и в момента е в кувьоз. Малкото момиченце тежи малко над един килограм. Лекарите съобщават, че бебето и жената са добре.

Лекарка на 62 години роди третото си дете (ВИДЕО)

Дъщерята на родилката и мъжът й правили многократни опити за изкуствено забременяване, но те били неуспешни. След консултация със специалисти решили да използват сурогатна майка.

Ембриотрансферът е направен през май 2016 г. след положително решение на съда.

Лекарите използвали генетичен материал на дъщерята и мъжа й и замразили ембрион. След като получили разрешение от съда, те трансферирали ембриона в матката на 67-годишната жена.

63-годишна жена роди момиченце в Австралия

Специалистите били принудени да извадят бебето с Цезарово сечение в седмия месец, тъй като сурогатната майка имала симптоми на прееклампсия (високо кръвно налягане и поява на белтък в урината).

Случаят е прецедент в световен мащаб, тъй като това е най-възрастната сурогатна майка, която наред с това е и баба на бебето. След нея се нареждат 61-годишна сурогатна майка в Чикаго и 57-годишна жена от Англия.

70-годишна жена роди първото си дете (СНИМКИ)

Законодателната рамка в Гърция предвижда за трансферирането на ембрион от генетичен материал на двойка в матката на сурогатна майка, която желае и е способна да износи бременността, да има съдебно решение.

За целта двамата, която искат да станат родители, предоставят на съда медицински изследвания, които показват, че не могат да имат деца, отбелязва в."Етнос".

Източник: БТА